Tradition&Tecnology

Tuscany is a land of history and traditions, with unique landscapes, hills and clay gullies, vast expanses of vineyards and olive groves alternate with small villages or typical stones farmhouses.
In this triangle, between Florence, Siena and Arezzo, surrounded by the mountain ranges of Pratomagno and the Chianti hills, we find the Vald’Arno, an area dominated by clay, recognized as an area of excellence already in 1716 with the Bando of Cosimo III de’ Medici.
Between the Agna river near the village of San Giustino and the ancient Etruscan and Roman road CassiaVetus, along the Setteponti road, La Salceta is totally embedded and integrated into the land. Since our foundation, the estate has been conducted in compliance with the rules of organic farming, using the latest knowledge and technology for the enrichment of the soil and the self-defense of the our grapes and olive trees.
We work with the utmost respect of the soil, with is always protected by a completely natural grass cover, a layer of herbs, both selected and spontaneous, which act as a filter protecting the desiccant power of the sun and from the compacting and erosion of the rain and wind and simultaneously enhance the activities organism naturally present in the ground.
Know for their great commitment in the are, is one of the promoters of the DOC Vald’Arno di Sopra, witch aims to protect and promote the wine and viticulture of the quality in the Vald’Arno.
 

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Una ottima annata

Federazione Italiana Vignaioli Indipendenti


La Salceta fa parte di FIVI, la Federazione Italiana Vignaioli Indipendenti, per proporre e promuovere un’organizzazione economica del vino sostenibile e razionale e dialogare con i poteri pubblici con l’obiettivo di esprimere le problematiche specifiche dei Vignaioli.

Valdarno di Sopra DOC

La Salceta è tra i soci fondatori della Denominazione d’Origine Valdarno di Sopra. La voglia di fare meglio e di salvaguardare, proteggere e promuovere il territorio sono state la molla che hanno portato persone diverse, con storie, culture e obiettivi personali diversi, a collaborare con disponibilità e umiltà alla costruzione della nuova DOC, mettendo avanti tutto l’amore per la propria terra, il rispetto del proprio e altrui lavoro e la grande ammirazione per quello che può esprimere una viticoltura di eccellenza.

Una DOC che già Cosimo III de’ Medici istituì nel 1716.